Kulturno-gledališko društvo Reciklaža, Nad jezerom 3, 2235 Sveta Trojica
kgd.reciklaza@gmail.com
Logo KGD-Reciklaža Menu icon

Novo življenje

Tako kot vsaka beseda porodi novo besedo, vsaka misel novo misel, življenje novo življenje, je tudi v gledališču vsaka predstava prikaz nečesa novega, a hkrati že obstoječega, univerzalnega. In tako so štiri dramske predstave Čehova: Striček Vanja, Utva, Tri sestre in Češnjev vrt rodile Novo življenje. Skušala sem prikazati, da dramatiko Čehova druži rdeča nit, in naša predstava je pravzaprav svojevrsten prikaz čehovskih motivov, med katerimi je najpogostejši prav gotovo upanje na novo življenje. Nanj upa tako vaški zdravnik, nad življenjem razočarani sestri, nelepa Sonja, od podeželskega vsakdana poneumljen Vojnicki … Kraj preporoda na tem svetu je zanje Moskva, a izkaže se, da je pot v raj v tostranstvu neuresničljiva sanjarija. Sestri se ne vrneta v Moskvo, Sonja in Vojnicki še naprej životarita, Astrov in Jelena se poslovita, Trepljev pa … No, saj boste videli.

Like sem želela osvoboditi zemeljskih spon in zanje znotraj literarnega sveta ustvariti nov fiktivni svet, svojevrstno nadčehovsko utopijo. Novo življenje tako postane nadliterarna, nadčasovna kategorija in hkrati predstava, ki jo igramo v prostoru in času.
Kdor bolje pozna dramatiko Čehova, najbrž opazi, da so v različnih dramah oz. komedijah upodobljeni sorodni liki, ki so v svojevrstnem dvojniškem razmerju. In tako mi je prišlo na misel, da bi vsak igralec lahko odigral dva sorodna lika, ki živita drugačno življenje, imata različne življenjske nazore, izkušnje in tako naprej.
Lahko bi rekli, da je Trepljev mladostni Vojnicki, ki ni ujet v kolesje podeželskega vsakdana, Jelena Nina, ki se je odpovedala dekliškim sanjam in izbrala življenjsko stalnost, Astrov je Trigorin, ki ni le čvekač; in se resnično zaveda svoje majhnosti, Ljubov Andrejevna je postarana Irina z bridkimi življenjskimi izkušnjami in Sonja Olga, ki dekliško ljubi in še vedno upa na vzajemnost v ljubezni.
Na koncu dvojništvo preraste v večglasje novega življenja, ki omogoči enakovreden soobstoj dveh različnih likov v enem.
Sara Špelec

 

Režija in priredba dramskih del A. P. Čehova: Sara Špelec

Igrajo:

Domen Krvina (Ivan Petrovič Vojnicki, Konstantin Gavrilovič Trepljev)

Neža Zupančič (Nina Mihajlovna Zarečna, Jelena Andrejevna)

Rok Dovjak (Mihail Lvovič Astrov, Boris Aleksejevič Trigorin)

Nina Rojc (Irina, Ljubov Andrejevna)

Sara Špelec (Sofja Aleksandrovna, Olga)

Glasba: Antonio Vivaldi (Štirje letni časi: Pomlad in Jesen)
Avtor ostale glasbe in kitarist: Anton Arko
Gledališki tehniki: Tine Dolžan, Danijel Logar, Jera Petriček
Maskerka: Nina Rojc
Prevod: Sara Špelec
Lektor: Rok Dovjak
Recenzent: Neža Zupančič
Oblikovanje gledališkega lista: Tine Dolžan, Danijel Logar