Kulturno-gledališko društvo Reciklaža, Nad jezerom 3, 2235 Sveta Trojica
[email protected]
Logo KGD-Reciklaža Menu icon

Predavanja

Ali je ob stricu Googlu, teti Wikipediji, slikovitem in glasovitem Youtubu, preštevilnih drugih multimedijskih portalih …skratka: ali je v času neusmiljenega slikovno-podatkovnega bombardiranja sploh še kakšna potreba po takšni prazgodovinski obliki izobraževanja? Predavanja. Prosim vas, bodite vendar resni! Kaj nam je treba te “analogne” potrate časa?!

Mi v Reciklaži pač verjamemo v bistveno drugačno recikliranje tako vsebin kot oblik, počnemo, kar ni v vzduhu časa. Druženje, ki predstavlja tako arhaično obliko učenja, je vsaj tako pomembno kot obvladovanje računalniških veščin; človeška bližina je nujna za prevetritev digitalne zatohlosti – razumi, kdor moreš. Pa ne gre pri tem zgolj za nostalgijo po starem dobrem občevanju … Digitalna vsemogočnost in vseprisotnost (precej beden nadomestek za tako imenovane božje atribute) je sodobna izobraževalna zabloda. Je dovolj, da si povezan s svetovnim spletom in občasno prenašaš “izbrane vsebine” na svoje spominske medije? Ali res sploh več ne čutimo potrebe po poglobljenem preučevanju in samostojnem mišljenju? Smo že tako daleč??

S predavanji se v Reciklaži osredotočamo na nekaj področij, vsa področja pa – “normalno”! – povezuje zgodovinsko mišljenje. Največ se posvečamo zgodovini šahovske igre in razvoju idej, zgodovini filozofskega in znanstvenega mišljenja, navsezadnje pa tudi zgodovini – zgodovinskega mišljenja! Veliko jih je že bilo (predavanj), veliko jih še bo … O aktualnih bomo pravočasno poročali, o drugih morda naredili kratke povzetke z možnostjo recikliranja!