Kulturno-gledališko društvo Reciklaža, Nad jezerom 3, 2235 Sveta Trojica
[email protected]
Logo KGD-Reciklaža Menu icon

Žirija

Aleksandra Kocmut (1976) pesnica, pisateljica, urednica, lektorica, prevajalka, piše od malih nog. Doslej je izšlo enaindvajset njenih knjig, med njimi deset del za otroke in mladino, štirje romani (med njimi Čisto sam na svetu, prvi izvirni slovenski roman na temo alzheimerjeve bolezni), zbirka aforizmov, zbirka kratkih zgodb, štiri pesniške zbirke in jezikovni priročnik Pravipis. Je prejemnica več nagrad in priznanj, mdr. za Mentorjev feferon (s pesmijo Slovenska pogača, 2013) in za prvo mesto na natečaju Mati, solzice! (z zgodbo Kako so trije šli po muzgalše, 2014). Uvedla je dve novi pesniški obliki: sonet plus (sonet z dodano kvartino) in kratko obliko brahek (lirična trivrstičnica). Prva zbirka brahkov na svetu, njene Zelike za dotike, je bila izbrana med šestimi deli, ki jih je JSKD nominiral za najboljše v samozaložbi izdane knjige leta 2015. Njenim delom lahko prisluhnete na radijskih valovih, jih preberete v različnih literarnih idr. revijah, vsako soboto pa v Večeru izide njen aforizem (Limonca). Piše tudi spremne besede in knjižne recenzije ter se ukvarja z mentorstvom za manj uveljavljene ali še neuveljavljene avtorje.

 

Dr. Ambrož Kvartič (1985) je etnolog in folklorist, radijski in televizijski napovedovalec, scenarist, sinhronizator in pisec besedil za otroke. Napisal je več znanstvenih in poljudnih člankov o sodobni pripovedni folklori, letos pa je izšla tudi njegova znanstvena monografija Pa se je to res zgodilo?: Sodobne povedke v Sloveniji. Na RTV Slovenija dela kot radijski in televizijski napovedovalec, scenarist izobraževalnih in razvedrilnih oddaj ter sestavljavec vprašanj za televizijske kvize. V slovenskih otroških revijah redno objavlja zgodbe, pesmi in uganke. Za sabo ima več govornih in pevskih vlog v celovečernih animiranih filmih, ukvarja pa se tudi z gledališčem – nastopa v uspešnih muzikalih Cvetje v jeseni in Veronika Deseniška in je avtor dveh otroških predstav.

 

Gregor Grešak (zadnji izdih 60-ih, Celje) je otroštvo preživel v Portorožu in mladostniško obdobje v Kamerunu, kjer je obiskoval Francosko šolo. Njegove prve literarne stvaritve so zato bile napisane v francoščini, temu primerni pa so bili tudi njegovi literarni vzorniki. Med študijem na Biotehnični fakulteti je bil aktiven pri Gibanju za kulturo miru in nenasilja in eden prvih oporečnikov, ki so odslužili vojaški rok v civilu. Rad raziskuje v umetnosti in se je lotil že skoraj vsega, od likovne umetnosti in fotografije (dve samostojni razstavi) do gledališke igre in režije. Leta 2006 so bila pri Zavodu za razvijanje ustvarjalnosti v knjižici Videzi sveta objavljena njegova prva gledališka besedila za mladinska gledališča, ki se še vedno uprizarjajo po šolskih in mladinskih odrih po Sloveniji in zamejstvu (predvsem Aut! in Prjatlce), leto kasneje pa v Videzih domišljije še dve pravljični besedili, od katerih je eno (Zlati kelih) v celoti napisano v verzih. Je soustanovitelj in skrbnik pesniškega portala pesem.si. Leta 2014 je na pesniškem turnirju postal vitez poezije po izbiri občinstva. Trenutno dela kot samostojni programer in se ukvarja s spletnimi projekti, piše pa predvsem osnutke proznih del, pesmi in eseje, ki jih zaenkrat ne objavlja.